Torsdagen den 9 november bjöd Vänerns vattenvårdsförbund och Laxfond Vänern in till Vänerdagen. Värd för dagen var Region Värmland. Drygt 70 personer deltog på Vänerdagen, som i år arrangerades på Värmlands museum i Karlstad.
Vänerdagen i Karlstad
Årets program bjöd bland annat på en lägesrapport från Vänerkansliet om arbetet med Vattenvårdsplanen för Vänern. Therese Olsson och Thomas Andersson Calluna och Torbjörn Synnerdahl Eurofins, redovisade resultaten från miljögiftsövervakningen i fisk från Vänern, samt en bakgrund om PFAS problematiken. Uffe Schultz Länsstyrelsen, berättade om arbete med att kartlägga PFAS i samhället.
Vi fick också lyssna till Laila Gibson Vänersamarbetet och Gunnar Lagerkvist Länsstyrelsen, berätta om arbetet med att utvärdera Vänerns nya tappningsstrategi. Frida Nilsson, ordförande samförvaltning fiske informerade om arbetet inom samförvaltningen och Thomas Johannson Laxfond Vänern, redovisade aktuella utsättningar av lax i Vänern. Vi fick också lyssna till vad som är på gång inom arbetet med gädda, gös och lax på länsstyrelserna. Ida-Lis Rundin Karlstad kommun, presenterade kommunens LOVA-projekt om Klarälvsdeltat. Avslutningsvis fick vi en inspelad hälsning från Marcus Ilberg innan vi fick se hans första film om Värmlands natur, den delen om Vänern!
Presentationer från Vänerdagen
Presentationer från Vänerdagen 2023 finns hos Vänerkansliet.
Program Vänerdagen 2023
Bakgrund
Under Vänerdagen får du ta del av de senaste resultaten från miljöövervakningen i Vänern. Du får också veta mer om aktuella miljöfrågor som rör sjön samt uppföljning av arbetet med Vattenvårdsplanen för Vänern.