Vänerdagen 2024

Vänerdagen i Götene 14 nov 2024, foto: Sara Peilot
Vänerdagen i Götene 14 nov 2024, foto: Sara Peilot.

Torsdagen den 14 november bjöd Vänerns vattenvårdsförbund och Laxfond Vänern in till Vänerdagen i Götene. Värd för dagen är Götene kommun.

Jubileums-Vänerdagen i Götene

Över 70 personer hade kommit till sessionssalen i Centrumhuset i Götene kommun för att delta på Vänerdagen, som i år kunde kallats för Jubileums-Vänerdagen. Årets program bjöd bland annat på resultaten från långa tidsserier från miljöövervakningen i Vänern. Stina Drakare SLU, presenterade resultaten från 50 år med provtagningen i Vänerns utsjöstationer av vattenkvalitet, bottendjur, växt- och djurplankton. Hon visade bland annat på att ytvattentemperaturen på sommaren har ökat med 3,3 °C på en av utsjöstationerna och att totalfosforhalterna är minskat i hela utsjön sedan 1970-talet. Jan Rees Länsstyrelsen, redovisade trender från 30 års inventeringar av Vänerns måsar trutar och tärna på Vänerns över 800 fågelskär. Björn Rogell SLU, presenterade Vänerns utsjölevande och stimbildande fiskar så som siklöja och nors och hur dessa bestånd har förändrats över åren. Vi fick också information om kräftor i Vänern och aktuella projekt.

Innan lunch redovisade Götene kommun några av deras naturvårdsprojekt och gav oss tips på en fin lunchpromenad, vilket det soliga vädret bjöd in till. Efter lunch redovisade Laxfonden aktuella utsättningar av lax och öring i Vänern.

Under dagen fick vi också lyssna till Vänerns vattenvårdsförbunds åtgärdssamordnare, Amanda Dahl, som redovisade vilka projekt som var på gång inom Vänerns närområden. Ina Bodin Länsstyrelsen presentade senaste nytt om invasiva främmande arter i Vänern och hon lyfte vikten av att jobba förebyggande för att skydda Vänerns unika arter och miljöer.

Dagen avslutades på temat miljögifter. Elin Lavonen, Biocell Analytica, redovisade nya metoder för att undersöka toxiska effekter av miljögifter i råvatten. Ett utvecklingsprojekt som har genomförts tillsammans med Stora sjöar -Vänern, Vättern och Mälaren. Även flera dricksvattenproducenter inom sjöarna deltog i projektet. Sist ut var Helena Olsman, Eurofins och Therese Olsson, Calluna AB, som informerade om deras pilotprojekt gällande undersökningar av PFAS i matfisk från Vänern.

Presentationer från Vänerdagen

Här nedan kan du ta del av de föredragen från Vänerdagen.

Program Vänerdagen 2024

Bakgrund

Under Vänerdagen får du ta del av de senaste resultaten från miljöövervakningen i Vänern. Du får också veta mer om aktuella miljöfrågor som rör sjön samt uppföljning av arbetet med Vattenvårdsplanen för Vänern.