Glacialrelikta kräftdjur

Pungräka, Mysis relicta. Foto: Björn Kinsten.
Pungräka, Mysis relicta. Foto: Björn Kinsten.

Undersökning av glacialrelikta kräftdjur i Vänern syftar till att beskriva förekomst och individtäthet, samt dess förändringar över tid, av glacialrelikta kräftdjur och i första hand pungräka (Mysis relicta s.l.) vid en centralt belägen provpunkt i Vänern.

Provtagningsfrekvens

Fältprovtagning en gång per år i slutet av augusti/början av september.

Provstationens namn: Lurö. (Koordinater (RT90): NS 65 19 73 , EW 13 54 75)
Provtagningsdjup: 0 – 70 meter.

Strategi

Håvning efter glacialrelikta kräftdjur.

Glacialrelikta kräftdjur i Vänern har stor ekologisk betydelse och fyller en viktig funktion som fiskföda. Undersökning av glacialrelikta kräftdjur kräver speciell metodik och olika arter kräver olika metoder. Metodiken kan omfatta trålning och bottenhugg dagtid samt håvning i mörker nattetid. Sedan 2013 har undersökningarna begränsats till håvning i mörker vid Lurö för att framförallt skatta tätheten av pungräka (Mysis relicta s.l.). Eftersom variationerna mellan år kan vara naturligt stora så avses nu sistnämnda undersökningar bedrivas långsiktigt. På så vis kan tidsserier skapas som på sikt kommer att kunna beskriva förändringar och trender.
Det bör särskilt nämnas att täthetsskattningar av det betydande och i hög grad bottenbundna glacialrelikta kräftdjuret Monoporeia affinis görs inom den nationella miljöövervakningen av bottenfauna i Vänern.