Fåglar

Rödbena: Foto: Erik Landgren.
Rödbena: Foto: Erik Landgren.

Vänern har norra Europas största sötvattensskärgård och är viktig som häckningsmiljö och rastplats för många fågelarter.

På många skär finns kolonier av sjöfåglar varav flera är arter som räknas som havsfåglar.

Många fåglar häckar vid Vänern

Över femtio arter av sjö-, våtmarks- och rovfåglar häckar vid Vänern. Cirka tjugo av dessa är internationellt eller nationellt hotade eller särskilt hänsynskrävande. I Dättern, Kilsviken och andra grunda Vänervikar kan du finna stora flockar av gäss, änder och vadarfåglar. Där häckar även den hotade arten rördrom.

Fågelskyddsområden

Tänk på att inte störa fåglarna när de häckar! För exempelvis storlom kan det räcka med ett enda tillfälle som honan lämnar äggen för att en trut ska hinna ta äggen. Därför har länsstyrelserna inrättat fågelskyddsområden på de viktigaste häckningslokalerna. På dessa ställen finns rödgula skyltar uppsatta.

I regel gäller att man inte får komma närmare än 100 meter från stranden mellan april och juli. Några undantag finns. Tänk på att du stör om du kommer nära även med en kajak eller liten jolle.

Havsörn behöver grova träd

Havsörnen är en viktig fågel i Vänern och den behöver fler boplatser som är ostörda med grova träd som klarar det stora boet. Tänk därför på att inte störa havsörnar som försöker bygga bo.

Skräntärnan och roskarlen hotade

Vänerns mest hotade sjöfåglar är skräntärnan och roskarlen. Roskarl är en vadare som har minskat kraftigt i antal, både i Vänern och runt Sveriges kuster. När inventeringen startade på 1990-talet noterades ett tiotal revir årligen men sedan minskade antalet snabbt och 2005 uteblev arten för första gången. Sedan dess har ett fåtal revir noterats per år och roskarlen har också saknats som revirhävdande fågel under sammanlagt sex år. Under senaste inventeringen 2023 noterades tre revir efter att arten uteblivit två
år i sträck. Framtidsprognosen för artens överlevnad är ändå allt annat än god.

Skräntärnan har ökat i Vänern på senare år. När inventeringen startade 1994 och under de första nio åren noterades 2–3 revir årligen, varpå följde elva år med ett ensamt par. De senaste åren har skräntärnan uppvisat en spektakulär ökning i Vänern. Tio revir nåddes 2021 och 2023 års notering blev 13 revir,
vilket är den högsta siffran hittills.

Skräntärnan är starkt hotad som häckfågel i Sverige och i övriga Europa.